Utviklingstrender innen strålebehandling

Innen stråleterapi skjer det en rask utvikling medisinsk faglig, utstyrsmessig og bygningsteknisk. Det foregår stor forskningsdrevet utvikling innenfor kreftdiagnostikk og -behandling, som gir behov for økt kapasitet, og som gir mulighet for å håndtere en stigende kompleksitet i utrednings- og behandlingsforløpene. Dette betyr flere og mer persontilpassede behandlingsalternativer. Fremtidig kreftbehandling vil preges av økt multidisiplinært samarbeid med behov for flyteffektive driftskonsepter, som understøtter høy pasientopplevd- og medisinskfaglig behandlingskvalitet.

Trenden innen behandling er at antall behandlingsfraksjoner går ned, men at hver fraksjon øker i stråledose. For eksempel har behandling av brystkreft gått ned fra 5 uker behandlingstid til 1 eller 3 ukers behandlingstid, avhengig presis diagnose /indikatorer.

Nedenfor følger en beskrivelse av ulike behandlingsregimer som benyttes i dag:

  • Standard behandling

Ved standard behandling gis en stråledose på 2 Gy hver dag, 5 dager i uken. Varighet og totaldose avhenger av hvilken kreftdiagnose pasient har.

  • Hyperfraksjonering

Hyperfraksjonering vil si at den totale stråledosen er delt opp i flere små doser som gis oftere enn én gang pr. dag.

  • Hypofraksjonering

Hypofraksjonert strålebehandling vil si at den totale stråledosen er delt opp i færre, men større doser.

  • Akselerert strålebehandling

Ved akselerert strålebehandling får pasienten den totale stråledosen over et kortere antall dager enn man får med standard behandling.

  • Adaptiv strålebehandling

Adaptiv strålebehandling (ART) er en type behandling som ved hjelp av frekvent avbildning kan kompensere for anatomiske endringer som oppstå under behandling. Her er det flere strategier og ulike tekniske muligheter. Grovt sett kan man dele i on-line og off-line adaptiv strålebehandling. On-line vil ta noe lengre tid dersom man ikke har dedikert spesialmaskin til dette (f.eks. Ethos-maskin som det siden 2021 har vært én av i Norge ved HUS).

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.