Standardisering av varesortiment
Omfanget av varer som skal lagerføres og leveres fra sentrallager har stor betydning for den lagerkapasiteten som skal planlegges. De største regionale sentrallagrene har et lagerført varesortiment i størrelsesorden 3000-5000 artikler. Lagerført varesortiment på sentrallager i sykehusene varierer, enkelte sentrallager har ned mot om lag 1000 lagerførte artikler. I senere tid har standardisering av varesortiment fått større fokus i helseregionene og helseforetakene. Et viktig bidrag til dette er gjennomføring av anskaffelser i regi av Sykehusinnkjøp, med inngåelse av nasjonale, regionale og foretaksvise innkjøpsavtaler. Økt grad av standardisert varesortiment medfører at omfanget av antall ulike varer som skal lagerføres reduseres, som også har betydning for planlegging av lagerkapasitet.
I pasientbehandling og drift av sykehus er det behov for flere forbruksvarer enn varesortimentet som lagerføres på sentrallager. Disse varene betegnes som bestillingsvarer, og som typisk brukes i enkelte avdelinger. Omfanget av bestillingsvarer varierer, både i forhold til lagerført varesortiment på sentrallager og type aktivitet som sykehuset utfører. På de største sykehusene er det daglig flere hundre vareleveranser av bestillingsvarer. Utviklingen med regionalisering av sentrallager legger bedre til rette for at et utvalg av bestillingsvarer lagerføres på sentrallager. Samtidig er en betydelig del av bestillingsvarer spesielle varer som brukes på enkelte avdelinger, f.eks. operasjon og laboratorier, og er mindre egnet for å klassifiseres som lagerførte varer på sentrallager. Bestillingsvarer kjøpes vanligvis inn til den enkelte avdeling, og lagerføres på avdelingslager.