Forsyningsstruktur

Frem til helseregionene ble etablert i 2002 hadde de fleste sykehus egne sentrallager, og da i hovedsak sykehusbasert forsyningsstruktur. Etter etablering av helseregionene har det skjedd en utvikling med etablering av regionale løsninger for sentrallager med varianter av regionale forsyningsstrukturer i kombinasjon med sykehusbasert forsyningsstruktur. Krav til beredskapsbeholdning er løst med regionale løsninger i helseregionene.

Helse Nord

I Helse Nord har sykehusene egne sentrallager, til sammen 11 sentrallager. I tillegg har Helse Nord etablert regional løsning for å ivareta beredskapsbeholdninger for smittevernutstyr. Det regionale lageret ligger i Harstad og driftes av UNN Harstad. Det regionale lageret leverer til sentrallagrene ved sykehusene. I tillegg ivaretar lageret sentrallagerfunksjonen med avdelingspakka leveranser til UNN Harstad. Helse Nord jobber mot et mål om å standardisere lagerført varesortiment ved sentrallagrene, blant annet for å ivareta forsvarlig forsyningsberedskap også for hendelser utover forsyningssvikt (f.eks. i forbindelse med en pandemi som covid-19). 

Helse Midt-Norge

Helse Midt-Norge har etablert Logistikksenter Helse Midt-Norge som regional løsning for sentrallager. St. Olavs hospital HF har fått ansvaret for å drifte Logistikksentret, som er lokalisert på Heimdal rett sør for Trondheim. Fra 2024 leverer Logistikksentret avdelingspakka leveranser til alle sykehusene i Helse Midt-Norge, og sykehusene har lagt ned sine sentrallager. Unntaket er væskelagrene, som inntil videre er videreført i sykehusene, i påvente av at Logistikksentret får grossisttillatelse. Det er planlagt at Logistikksentret har grossisttillatelse medio 2025. Logistikksenteret skal ivareta kravene til regional og nasjonal andel av beredskapslagring av smittevernutstyr, samt annet kritisk forbruksmateriell som regionen selv definerer.

Helse Vest

I Helse Vest har sykehusene egne sentrallager. I tillegg har Helse Vest i 2024 etablert en regional lagerløsning, basert på konkurranseutsetting og avtale med ekstern driver. Den regionale løsningen omfatter to forsyningssenter, med ett lager lokalisert i Stavanger og ett lager lokalisert i Bergen. Lageret i Stavanger leverer til Helse Stavanger og Helse Fonna, mens lageret i Bergen leverer til Helse Bergen og Helse Førde. Målbildet til Helse Vest er at regionale forsyningssenter skal lagerføre og levere et varesortiment opp mot 4000 artikler. I Helse Vest er det variasjoner i lagerført varesortiment på sykehusenes sentrallager, og derav tilsvarende variasjoner i hva som er bestillingsvarer/skaffevarer for de enkelte sykehusene. Den regionale løsningen legger opp til at de to regionale forsyningssentrene skal levere både til sykehusenes sentrallager og til sykehusenes avdelinger. Helse Vest vil utrede mulighetene for løsningen avdelingspakkelogistikk (APL), med leveranser av avdelingspakka vogner til de enkelte avdelingene på sykehusene fra de to forsyningssentrene. En slik løsning vil ha konsekvenser for sykehusenes behov for sentrallager. Forsyningssentrene skal ivareta kravene til regional og nasjonal andel av beredskapslagring av smittevernutstyr.

Helse Sør-Øst

Helse Sør-Øst etablerte i 2006 en regional løsning for sentrallager, HSØ Forsyningssenter. Den regionale løsningen er basert på konkurranseutsetting og avtale med ekstern driver. HSØ Forsyningssenter ligger på Berger rett nord for Oslo, og ble tatt i bruk i 2017.

Nye sykehus i Helse Sør-Øst bygges uten sentrallager, og Forsyningssenter HSØ leverer avdelingspakka leveranser til sykehusene. For sykehus som fortsatt har sentrallager leverer Forsyningssenter HSØ til sentrallagrene (i stor grad palleleveranser), og sentrallagrene i sykehusene sørger for lagring av varer og avdelingspakka leveranser til avdelingene. I Helse Sør-Øst jobbes det med omlegging til avdelingspakkelogistikk fra Forsyningssenter HSØ også for sykehusene som har sentrallager.

Det er etablert eget beredskapslager på Gardermoen for å ivareta kravene til beredskapslagring av smittevernutstyr.