Radiologi

Tall fra helseforetakene viser at aktiviteten innen radiologi vokser, spesielt innen MR, CT, ultralyd og angiografi/intervensjon med minimale invasive prosedyrer for medisinsk behandling. Dette er nærmere beskrevet i kapittel Føringer/Framskriving og Vedlegg/Framskriving.

Noe av årsaken er at det stilles krav om raskere avklaringer av sykdom, gjerne med parallell utredning ved hjelp av CT, MR, PET og ultralyd. Ett eksempel er fra Vestre Viken der pakkeforløp for utredning av prostatakreft har medført en dobling av antall pasienter henvist til MR av prostata.

Ved de fleste modaliteter er det sterk vekst i bildeveiledet intervensjon som omfatter biopsier før kompliserte operasjoner, behandling som innleggelse av drenasje eller stenter.

Behovet for installasjon av hybridstuer, der diagnostikk og operasjon kan skje i samme rom, virker å være en økende trend. De fleste fagområder vil kunne ha nytte av en hybridstue, derfor bør hvert prosjekt vurdere behov for slike rom. Fordelen kan være mer fleksibilitet i bruk av rommet med mulighet for at flere typer prosedyrer kan utføres der, uten forflytning av pasient.

Bruk av bildediagnostikk til screening av frisk befolkning med økt risiko for å utvikle sykdom, er økende. For eksempel er Mammografiprogrammet et etablert tilbud. Det er vedtatt oppstart av program for screening av endetarmskreft med skopi (Tidsskriftet Den norske legeforening 2020Tidsskriftet Den norske legeforening. (2020)Nasjonalt screeningprogram for tarmkreft. www.tidsskriftet.nohttps://tidsskriftet.no/2020/02/debatt/nasjonalt-screeningprogram-tarmkreft) (undersøkelse med skop via endetarm). Det kan øke behovet for oppfølgning av pasienter med bildediagnostiske metoder.
Framtidige planer for screening må kartlegges ved hvert prosjekt, da dette kan gi organisatoriske og arealmessige konsekvenser.

Håndholdte ultralydscannere benyttes i økende grad, også innenfor andre kliniske fagområder.

I 2019 ble det installert en 7 Tesla MR ved St Olavs hospital HF, eid av NTNU, som nå benyttes til forskningsformål. Den er godkjent for enkelte kliniske undersøkelser.
Denne type utstyr vil gradvis bli godkjent for flere diagnosegrupper.

Utviklingen innen prehospitale tjenester fortsetter. Ambulansetjenesten i Østfold har i flere år hatt CT i en ambulanse for utprøving av å gi raskere diagnostikk og behandling av hjerneslag.

Mobile CT maskiner på intensiv og operasjon er nå tilgjengelig på markedet, og benyttes for CT undersøkelser av hodet.


Et annet eksempel på utviklingen er at European Society of Radiology har offentliggjort artikkel som beskriver forskning på mobilt MR utstyr som kan benyttes i ambulanser, se bilde 1 (Eksempel på lettvekts-MR).

Bilde 1. Eksempel på lettvekts-MR (Kilde: European Society of Radiology)

Mulighet for fjernstyring av flere typer modaliteter er under utvikling. Ett eksempel er ett prosjekt der Ringerike sykehus fjernstyrer CT som er plassert ved Ål sjukestugu i Hallingdal, og benyttes ved mistanke om slag. Ambulansepersonell er opplært til å styre CTen på stedet, under veiledning av radiograf ved Ringerike sykehus. Se bilde 2.
Dette skal også testes ved DMS på Finnsnes der pasienten undersøkes på CT ved hjelp av opplært personell på stedet, og modaliteten fjernstyres av radiograf fra UNN i Tromsø. Planlagt prosjektstart er januar 2021. Kilde er Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Bilde 2. Radiograf ved Ringerike sykehus veileder ambulansepersonell ved Ål sjukestugu. (Kilde: tidsskriftet Hold Pusten, Norsk radiografforbund. Foto Anne Elisabeth Næss)