Beredskapslagring
Beredskapshendelser medfører et annet varebehov enn ved ordinær drift, og beredskapslager er derfor viktig for å sikre tilgjengelige varer til pasientbehandlingen under beredskapshendelser. Beredskapslager gjelder flere varegrupper, blant annet forbruksvarer, legemidler, og medisinskteknisk utstyr. Behovet for beredskapslager av ulike type varer vil variere avhengig av ulike beredskapsscenarioer.
Eksempler på beredskapsscenarioer:
- Influensapandemi
- Etterforsyningssvikt
- Massetilstrømning av skadde (større ulykker, krig, osv.)
- CBRNECBRNECBRNE er en fellesbetegnelse som står for kjemiske stoffer (C), biologiske agens (B), radioaktive stoffer (R), nukleært materiale (N) og eksplosiver (E). Disse stoffene og materialene har et høyt farepotensial og kan forårsake tap av liv, skade på helse, miljø, materielle verdier og andre samfunnsinteresser.-hendelser
Ved planlegging av sykehus må det avklares hvilke krav og føringer som ligger til grunn for beredskapslager. Det er tre plannivåer innen helseberedskap: Nasjonal helseberedskapsplan, Regionale helseberedskapsplaner og lokale helseberedskapsplaner. Planene gir føringer for behovet for beredskapslager av ulike type forbruksvarer, legemidler og utstyr. For legemidler er det etablert et nasjonalt beredskapslager. For smittevernutstyr er det etablert en løsning med nasjonalt beredskapslager i kombinasjon med regionale beredskapslager i hver helseregion. Les mer om det under Sentrallager.
Utover nasjonale og regionale beredskapslager som er etablert, må prosjektene med utgangspunkt i helseberedskapsplaner, avklare behovene for lokale beredskapslager for kritiske forbruksvarer, legemidler og utstyr. Beredskapslagringen kan løses på ulike måter. Beredskapslagring av kritiske forbruksvarer og legemidler som brukes i ordinær drift løses vanligvis med større varebeholdninger hos forsyningsfunksjonen. For legemidler vil beredskapsbeholdningen normalt være lagret på Sykehusapoteket. For forbruksvarer vil beredskapsbeholdningene av det lagerførte varesortiment på sentrallageret normalt være lagret på Sentrallageret. For avdelingsspesifikke forbruksvarer, som lagerføres på avdelingsnivå og ikke på sentrallageret, vil beredskapsbeholdningene normalt være lagret på avdelingslager. Planlegging av avdelingslager må da ivareta behovene for beredskapsbeholdninger.
Ved behov for beredskapslagring av forbruksvarer og utstyr som vanligvis ikke benyttes i ordinær drift, men som det er behov for i enkelte hendelser og beredskapsscenarioer, må det planlegges det med egne rom for beredskapslagring, samt hvor slike beredskapslager plasseres i bygningsmassen.
Beredskapsarbeidet bygger på fire grunnleggende prinsipper:
- Ansvarsprinsippet
Den organisasjon som har ansvar for et fagområde i en normalsituasjon, har også ansvaret for nødvendige beredskapsforberedelser og for å håndtere ekstraordinære hendelser på området. Ansvarlig instans må ta stilling til hva som er akseptabel risiko.- Likhetsprinsippet
Den organisasjon man opererer med under kriser, skal i utgangspunktet være mest mulig lik den organisasjon man har til daglig.- Nærhetsprinsippet
Kriser skal organisatorisk håndteres på lavest mulig nivå.- Samvirkeprinsippet
Myndigheter, virksomheter og etater har et selvstendig ansvar for å sikre et best mulig samvirke med relevante aktører og virksomheter i arbeidet med forebygging, beredskap og krisehåndtering.»