Viktige avklaringer i planlegging av forsyningsfunksjoner
Forsyningsfunksjoner og transportløsninger i sykehus har ikke vært gjenstand for systematiske evalueringer på samme måte som kliniske avdelinger. For forsyningsfunksjonene er det i mindre grad standardrom med gitte arealstørrelser, og romprogram med arealer avledes ikke av framskrivninger. Romprogram må utarbeides basert på forsyningsfunksjonens driftsmodell, omfang av varesortiment som skal håndteres, volum på leveranser (størrelse på sykehus) og krav til beredskap.
I tidligfasen anbefales det at noen viktige sentrale avklaringer gjøres som grunnlag for å planlegge forsyningsfunksjoner.
Tema som bør drøftes
- Valg av forsyningsstruktur for de ulike forsyningsfunksjonene, inkludert avklaring om forsyningsfunksjonen er lokalisert i sykehuset eller ved en ekstern lokasjon.
- Dimensjonering av forsyningsfunksjonen basert på driftsmodell, varesortiment, leveranseomfang og krav til beredskapslagring. Romprogram må utarbeides basert på forsyningsfunksjonens driftsmodell, omfang av varesortiment som skal håndteres, volum på leveranser (størrelse på sykehus) og krav til beredskap.
- Alle helseforetak jobber med standardisering innen en rekke områder, og for flere av forsyningsfunksjonene er standardisering av varesortiment en faktor ifm. dimensjonering av arealer.
- Er forsyningsteknologier, og grad av automatisering, aktuelt som en del av løsningen. Utgangspunktet for slike vurderinger bør være basert på kost-nytte med konsekvenser for arealer, investeringer i forsyningsteknologier og bemanning. Sett i lys av bemanningsutfordringene samfunnet står overfor (ref. helsepersonellkommisjonen) bør det forsyningsteknologier som medfører mindre behov for bemanning spesielt vurderes.
- Nærhetsbehov mellom forsyningsfunksjoner og felles bruk av arealer eksempelvis vare- og distribusjonssentral. Nærhetsbehov og mellom de enkelte forsyningsfunksjonene og andre funksjonsområder.
- Plasseres forsyningsfunksjonen i sykehuset bør det, avhengig av størrelsen på sykehuset (og forsyningsfunksjonene), vurderes om forsyningsfunksjonene plasseres i samme bygningsmasse som kliniske funksjoner, eller om en samling av flere forsyningsfunksjoner i eget bygg kan gi bedre areal- og driftseffektivitet. Løsningens elastisitet og fleksibilitet må også ivaretas, bl.a. med tanke på mulige fremtidige utvidelser
En oppsummering av punktene over i fht. prosess og avklaringer kan illustreres slik:

Ved å plassere forsyningsfunksjoner lenger oppstrømsOppstrømsOppstrøms og nedstrøms er begreper som benyttes innen logistikk for å referere til ulike deler av forsyningskjeden. Oppstrøms refererer til de tidligere stadiene av forsyningskjeden, mens nedstrøms refererer til de senere stadiene av forsyningskjeden, hvor avdelingene til slutt mottar varer. At en forsyningsfunksjon flyttes oppstrøms vil si at forsyningsfunksjonen plasseres lenger opp i forsyningskjeden. Eksempelvis vil et regionalt sentrallager være plassert lenger oppstrøms enn et sykehusbasert sentrallager. i forsyningskjeden legges til rette for blant annet:
- Reduksjon av driftskostnader grunnet samling av drift
- Arealbesparelser grunnet samling og sambruk av areal til forsyningsfunksjon
- Forsyningsfleksibilitet fordi en samlet forsyningsfunksjon kan bidra til å redusere variasjon på tvers når det er svingninger i etterspørsel
- Standardisering av varesortiment på tvers av helseforetak
- Investering i automatiserte løsninger grunnet stordriftsfordeler (kost-nytte-vurderinger)
Siden rundt 2000-årsskiftet har interne automatiserte transportløsninger i større grad blitt tatt i bruk, slik at intern transport av varer mellom forsyningsfunksjonene og avdelingene er effektivisert. Dette har medført at nærhetsbehovene mellom forsyningsfunksjoner og funksjonsområdene er mindre enn hva det tidligere ble vurdert til. Det er en generell utvikling å samlokalisere forsyningsfunksjoner, bl.a. for felles bruk og utnyttelse av vare- og distribusjonssentral. Det legger til rette for en samling av trafikk med lastebiler til/fra sykehuset på vei som i minst mulig grad er i konflikt med ambulanser, busser, biler og myke trafikanter.
Det er også viktig å være klar over at fotavtrykk og geometri i bygningsdeler med kliniske funksjonsområder nødvendigvis ikke gir de beste rammene for arealeffektive forsyningsfunksjoner dersom forsyningsfunksjonene plasseres i samme bygningsdeler. En større grad av samling av forsyningsfunksjoner i separat bygg med mer egna fotavtrykk og geometri er løsninger som kan vurderes.