Forsyningsstrukturer
Forsyningsstrukturer er et viktig tema som gir føringer for planlegging av sykehusprosjekter, og for styring av varelogistikk i sykehus. Med forsyningsstruktur menes hvordan helseregionen og helseforetaket organiserer og lokaliserer forsyningsfunksjoner. I hovedsak er det tre typer forsyningsstrukturer som gir ulike forutsetninger for planlegging av arealer og løsninger:
- Sykehusbasert forsyningsstruktur
- Helseforetaksbasert forsyningsstruktur
- Regional forsyningsstruktur
Det finnes også varianter innen disse tre. I tillegg er det nasjonale løsninger for beredskapslager som inngår som en del av de ulike forsyningsstrukturene.
Valg av forsyningsstruktur er sterkt knyttet til hvordan virksomheten (helseregionen, helseforetaket og sykehuset) har valgt å organisere virksomhetens ulike forsyningsfunksjoner, og hvilke strategier og logistikkprinsipper som helseregionen og helseforetaket legger til grunn. Dette gir føringer og utgangspunkt for det handlingsrommet prosjektet har til å utrede og vurdere forsyningskonsept, driftsmodeller og løsninger for de enkelte forsyningsfunksjonene.
Forsyningsfunksjoner er støttefunksjoner som leverer varer og tjenester til sykehusets avdelinger.

Sykehusbasert forsyningsstruktur
Sykehusbasert forsyningsstruktur betyr at forsyningsfunksjonen er organisert og lokalisert på sykehusnivå ved hvert sykehus. Forsyningsfunksjonen i sykehuset gjør innkjøp fra leverandører, lagerfører, evt. produserer og leverer varer til avdelingene i sykehuset.

Helseforetaksbasert forsyningsstruktur
Helseforetaksbasert forsyningsstruktur betyr at forsyningsfunksjonen er organisert på et helseforetaksnivå og lokalisert i ett av sykehusene, eller ved en ekstern lokasjon. Forsyningsfunksjonen i helseforetaket gjør innkjøp fra leverandører, lagerfører, evt. produserer og leverer varer til avdelingene i sykehusene i helseforetaket.

Regional forsyningsstruktur
Regional forsyningsstruktur betyr at forsyningsfunksjonen er organisert og lokalisert på et regionalt nivå. Den kan være lokalisert i ett av sykehusene i regionen, eller ved en ekstern lokasjon. Forsyningsfunksjonen i helseregionen gjør innkjøp fra leverandører, lagerfører, evt. produserer og leverer varer til avdelingene i sykehusene i helseregionen.

Støtterom på avdelingsnivå
Areal til støtterom i avdelingene, som mottar leveranser fra forsyningsfunksjonene, er det siste leddet i forsyningskjeden. Med støtterom menes avdelingslager, utstyrslager, medisinrom/farmasitun, avdelingskjøkken, avfallsrom, med mer. Støtterom programmeres med utgangspunkt i standardrom, og tilpasninger av standardrommene gjøres med grunnlag i valgt forsyningsstruktur og driftsmodell for forsyningsfunksjonene.
Forsyningsstrukturer og IKT-løsninger
Alle helseregioner og helseforetak benytter IKT-løsninger til innkjøp, lagerhold, leveranser og fakturering. I en forsyningsstruktur er det behov for en IKT-løsning med felles standardiserte prosesser og felles masterdata (f.eks. vareregister). IKT-løsninger er ikke en del av omfanget i byggeprosjekter, men det er viktig å avklare nødvendige forutsetninger for IKT-løsninger for den forsyningsstrukturen som legges til grunn, og om det er leveranser knyttet til IKT-løsninger som forutsettes gjennomført i tillegg til byggeprosjektet.