Støtterom
For at stråleterapienheten skal fungere med god flyt og effektivitet, må støtterom og andre arealer være godt planlagt og plassert. Dette kapitlet beskriver støtterommene.
Lager
En stråleterapienhet har behov for mye lagerplass både med tanke på behandling, fikseringsutstyr, kvalitetskontroll og service og vedlikehold. Plassering og størrelse har betydning for effektiv drift og god arbeidsflyt.
I tillegg anbefales det å etablere et lager for forbruksvarer, inklusive rene og sterile forbruksvarer. Her skal det være mulighet for bestilling (ved strekkode- skanner eller håndholdt enhet) og mottak av forbruksvarer. Eventuelle kjemikalier må oppbevares i lukket skap, og være registrert i stoffkartotek.
Lager kvalitetskontrollutstyr
Utstyret til kvalitetskontroll er ofte tungt og arealkrevende. Noe av dette må være tilgjengelig på behandlingsrommene, mens det mest tyngste og mest plasskrevende plasseres på et lager sentralt i enheten. Kvalitetskontrollutstyret trilles til behandlingsrommene på traller eller trillebord. Derfor må dørterskler inn til aktuelle rom unngås.

Plasskrevende utstyr er for eksempel:
- Vannfantom
- Vanntank
- Traller i ulike størrelser
- Ulike fantomer for behandlingskontroll
- Kroppsfantomer – opp mot pasientstørrelse
Verksted for medisinskteknisk utstyr – service og vedlikehold
Stråleterapienheten må ha dedikert verksted på enheten. Dette på grunn av stort og tungt utstyr samt daglig tilstedeværelse av serviceingeniør. Verkstedet må ha avtrekk (punktavsug og avtrekksskap), utslagsvask, håndvask, og store arbeidsbenker for finmekanikk, med mange el-uttak. Verkstedet må ha god lagringsplass, men hyller, reoler og skap, samt gulvplass til traller. Serviceingeniørene må i tillegg ha kontorplass uavhengig, men gjerne i nærheten av verkstedet. Bildet under viser verksted ved Radiumhospitalet.

Møter, undervisning og opplæring
Stråleterapienheter har i stor utstrekning undervisning, opplæring, utdanning og forskning, samt studier opp mot faglige prosedyrer, utstyr og teknologi. Arealer for dette må plasseres i eller i umiddelbar nærhet til enheten. Det bør i tillegg være tilgang til større undervisningsarealer på sykehuset.
I tilknytning til doseplanleggingsrommene, anbefales det å ha et eget demonstasjonsrom for tverrfaglig gjennomgang av doseplaner. Det bør være utstyrt for videokonferanser og digital visning av klinisk informasjon, bilder og annen relatert informasjon. Stråleterapimiljøet i Norge er relativt lite, og faglig oppdatering skjer jevnlig via digitale nasjonale møter for alle faggrupper. Demonsrasjonsrommet bør være dimensjonert for at alle ansatte i enheten kan delta i møter.
Møterom bør plasseres slik at hverken de ansatte forstyrres eller pasientens konfidensialitet brytes.
Pauserom
Alle arbeidstakere skal ha tilgang til spiserom jamfør arbeidsplassforskriften § 3-5Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser, arbeidslokaler og innkvartering (arbeidsplassforskriften). Arbeidstilsynethttps://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/forskrifter/arbeidsplassforskriften/3/3-5/. På de fleste sykehus har ansatte normalt også tilgang til kantine, men der det ikke er mulig å forlate arbeidsplassen, eller kantinen er stengt, skal det være tilgang til pauserom innenfor arbeidsstedet. Spiserom skal om mulig ha dagslys og utsyn jamfør Arbeidsplassforskriftens §2-10 og §3-5. Dette er særdeles viktig for stråleterapi, som har begrenset tilgang til dagslys og utsyn.
Ansatte skal ha en sosial sone hvor de kan koble av, og pauserommet bør plasseres slik at pasienter og pårørende skjermes for latter og støy fra arealet. Pauserommet må være utstyrt med tekjøkken.
Administrativt, fagansvarlig og merkantilt personale
Administrasjon og ledelse av stråleterapienheter krever tilstedeværelse, og kontorer må ligge i avdelingen. Ledere bør ha individuelle kontorer.
Flere ansatte har behov for fast kontorplass sentralt i enheten, blant annet fysikere, ledende stråleterapeuter og ansatte som tar videreutdanning, forsker eller har fagoppgaver. Ved fastsettelse av kontorbehov må man ta høyde for dette i tillegg til en viss økning over tid. Det anbefales å etablere fleksible kontorer med minimum 12 m2 og tilrettelegging for to arbeidsplasser.
Helsesekretærer/sekretærer bemanner resepsjoner og ekspedisjoner og det må tilrettelegges for gode arbeidsplasser i dette området.