Introduksjon til nukleærmedisin
Innen nukleærmedisin er det flere modaliteter som er gjeldende; SPECT CT, Gammakamera (ett eller tohodet), PET-CT og PET-MR. I tilknytning til disse modalitetene etableres Hotlab med sluse for klargjøring av radiofarmaka til nukleærmedisin. Her vil det foregå tilbereding av legemidler og arealene følger strenge krav som må godkjennes av DSA. Det anbefales å følge Good Manufacturing Practice – GMP (ISPE, u.d.), siden det foregår arbeid med legemidler i lokalene. Det må bygges i henhold til Eudralex GMP (European Comission, 2013)EudraLex - Volume 4 - Good Manufacturing Practice (GMP) guidelines. Hentet 01 30, 2020 https://ec.europa.euhttps://ec.europa.eu/health/documents/eudralex/vol-4_en.
Ved etablering av PET, må radiofarmaka enten kjøpes fra en forhandler eller produseres selv. Ved kjøp fra forhandler vil det kreve sikker transport og dette må gå svært effektivt for seg, siden det mest benyttede radionukliden – F-18 – med 2 timer halveringstid.
Det må derfor tilrettelegges for mottak av radiofarmaka i umiddelbar nærhet av avdelingen. PET tracere som har ned mot 2 minutters halveringstid benyttes også. Dette krever nærhet til syklotron og et egnet produksjonsapparat ved siden av pasienten.
Det er også mulig å etablere mobil PET, som i prinsippet er en PET-avbildningsenhet som kan fraktes fra sykehus til sykehus i trailer. Uansett hvilken PET-avbildningsenhet som benyttes, må det legges til rette for eget injeksjonsareal som skjermes i henhold til dets layout.
Noen pasienter injiseres og avbildes direkte på bordet knyttet til PET maskinen.
Til injeksjon anbefales det av strålevernsmessige grunner å benytte en mobil injeksjonsrobot.
En PET-modalitet trenger injeksjonsrom der pasientene skal oppholde seg fra ca. en halv til tre timer etter de har fått sin radioaktive injeksjon. For å skjerme disse stråleavgivende pasientene må injeksjonsrom bygges med skjerming.
Utviklingen innen theranostics er økende og det innebærer bruk av både bildedannende og behandlende radionuklider. En stor del av den injiserte radioaktiviteten skilles ut i urin og avføring. Det bør derfor planlegges med fordrøyningstank i samarbeid med DSA (Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet). DSA krever kontroll på utslipp av denne radioaktiviteten. Ved nybygg skal det utføres en risikovurdering og kost/nytte-vurdering på behov/grunnlag for fordrøyningstank.
Nukleærmedisinsk layout vil ikke omtales nærmere, men nedenfor følger en beskrivelse av spesifikke rom som er nødvendig på avdelingen og de ulike avbildningsmodalitetene innen fagfeltet.
For typiske rom som utstyr knyttet til nukleærmedisin, se
- kapittel Utforming av Nukleærmedisin/ Typiske rom og utstyr knyttet til nukleærmedisin og
- kapittel Nærhetsbehov støtterom knyttet til nukleærmedisin for nærhetskrav
- for typiske rom og funksjoner som støtter drift, se kapittel Beskrivelse av støtterom for bildediagnostikk