Hva er et poliklinikkområde

Poliklinikkområder er områder i somatiske sykehus, hvor man tar mot pasienter til undersøkelse, behandling og oppfølging. De fleste konsultasjoner er elektive, det vil si planlagte timeavtaler, og pasientene blir henvist til poliklinisk oppfølging etter sykehusinnleggelse eller via henvisning fra fastlege eller spesialist. En del av pasientene følges over tid til kontroller eller behandling. Innlagte pasienter blir også undersøkt og behandlet i en poliklinikk når dette ikke kan skje på sengeområdet (intern poliklinikk).

Kirurgisk poliklinikk

Vestre Viken HF - Bærum sykehus

2A.10 Poliklinikk

De fysiske arealer omfatter rom som undersøkelses- og behandlingsrom (UB-rom), arbeidsstasjoner og arbeidsrom til personale med diverse støtterom, hvilerom for pasienter etter prosedyrer, ekspedisjon med venterom og interne ventesoner. UB-rommene kan være av en standard størrelse og generelt utstyrt for mange fagområder, eller utformet og utstyrt for spesielle prosedyrer.

Konsultasjoner, undersøkelser og behandling ivaretas av flere faggrupper: Leger, sykepleiere, EKKO-teknikere, jordmødre, ernæringsfysiologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter m.m. I tillegg er det merkantilt personale som bemanner ekspedisjoner, ivaretar registrering av pasientene, oppsett av timeavtaler, innkalling av pasienter, samt betaling. Renholdspersonale er også en viktig faggruppe i enheten både for det daglige renholdet, men også ved hendelser som krever ekstra rengjøring. I noen poliklinikker jobber det ufaglærte assistenter.

Åpningstider er i hovedsak dagtid i ukedagene mellom kl. 08.00 til kl. 15.30, enkelte poliklinikker har utvidet åpningstid til kl. 22.00. Mange sykehus har ettermiddags- og kveldspoliklinikker for å overholde tidsfrister og unngå ventelister. Rommene i poliklinikken er ofte lite i bruk utenom åpningstidene.