Oppbygging og struktur

Klassifikasjonssystemet for helsebygg er et verktøy for systematisk kartlegging og benevning av funksjoner, rom og arealer i helsebygg (somatikk, psykisk helsevern og rusbehandling), og en modell for å kunne knytte funksjonene, rommene og arealene til HF-ets virksomhet, organisasjon og bygg.

Klassifikasjonssystemet består av to deler:

  • Et nomenklatur som er en felles benevning av funksjoner og rom i sykehus - for sammenliknbarhet mellom sykehus, institusjoner og enheter
  • En hierarkisk struktur som knytter sammen rom og funksjon
Oppbygging av klassifikasjonssystemet
Oppbygging av klassifikasjonssystemet Kilde: Sykehusbygg HF

Eksempel: Hovedfunksjon: Undersøkelse og behandling, somatikk

Delfunksjon: Akuttmottak

Romnavn: Undersøkelse og behandling

Romspesifikasjon: Triage

  • I klassifisering av rom benyttes standard rombenevnelser i helsebygg/sykehusbygg for somatikk, psykisk helsevern og rusbehandling.
  • Hvert rom har et romnavn som viser hva rommet brukes til. Det kan knyttes en eller flere romspesifikasjoner til et romnavn.
  • Hensikten med romspesifikasjonen er å gi utfyllende informasjon om hva rommet brukes til. Eksempel: Romnavn 175 Undersøkelse og behandling med romspesifikasjon 175.27 Triage.
  • For kapasitetsbærende rom angis den kapasiteten som er tilgjengelig for virksomheten, for eksempel antall døgnplasser (senger) i et normalsengeområde. Kapasiteten er knyttet til det antallet plasser som er spesifisert for rommet (for eksempel sengerom – 2-sengs).
  • Det er obligatorisk å registrere romspesifikasjon, enten som .0 eller med presis beskrivelse av rommets funksjon, som for eksempel Romnavn 175 Undersøkelse og behandling og med romspesifikasjon 175.27 Triage.
    Det er også mulig å angi ulike romspesifikasjoner for rom som ikke er kapasitetsbærende, for eksempel romnavn Avfall med romspesifikasjon Med skittentøy

Det er nødvendig å kartlegge helt ned på romnivå, og med romspesifikasjon for de kapasitetsbærende rommene, om kartleggingen skal kunne gi god nytteverdi.

Det vises til Brukerveileder for klassifikasjonssystemet for utfyllende informasjon.