Nærhetskrav modaliteter
I dette kapittelet er det lagt ved skisser som viser nærhetskrav for modaliteter sett opp mot akuttakse, og for pasienter henvist til planlagte undersøkelser.
Det har betydning for logistikk hvordan de forskjellige modalitetene er plassert i forhold til akuttmottak, poliklinikk, sengeposter og bildediagnostikks ekspedisjon/ venteareal.
Generelt er det viktig å plassere svært tungt utstyr, som MR, ved yttervegg for lettere inn- og utfasing av utstyret. Dersom det ligger mer inn i bygget, må det legges opp til inn- og utfasing gjennom yttervegg.
Figur 1, 2, 3 og 4 er generiske skisser for å vise eksempler på plassering av utstyr i en bildediagnostisk enhet sett ut fra type sykehus. Forslagene er basert på erfaringsmessig grunnlag gjennom besøk på sykehus og som tema i prosjektgruppen.
Pasienter fra sengeområder bør skjermes mot unødvendig eksponering ved transport til og fra undersøkelse og ved venteplasser i bildediagnostisk enhet. En annen årsak til behov for skjerming er hensynet til smittevern.
Regionsykehus – akuttaksen
I figur 1 er en generisk skisse som viser plassering av modaliteter i ett akuttmottak i ett regionsykehus med traumesenter. Generell røntgen som skal være tilgjengelig i traumerommet, bør være en takhengt løsning. I tillegg er det behov for nærhet til ordinære laboratorium, som kan være plassert i akuttmottak eller i en bildediagnostisk enhet.
Skissen viser et forslag til plassering av modaliteter sett opp mot behovet for lett tilgang til bildediagnostikk for pasienter i akutt fase og behovet for å håndtere store pasientgrupper til planlagte henvendelser nært innganger.

Regionsykehus – planlagte henvendelser
Figur 2 er en generisk skisse som viser behov for nærhet til laboratorium for pasienter som kommer til planlagte undersøkelser, eller de kan være henvist som øyeblikkelig hjelp fra kommunehelsetjenesten uten behov for konsultasjon i akuttmottak eller poliklinikk.
Det bør være lett adkomst til laboratorium i en bildediagnostisk enhet. Noen sykehus skiller på rom knyttet til akutt virksomhet og til planlagt virksomhet. Det avhenger av sykehusets størrelse og sykehusets fotavtrykk.

Stort sykehus – planlagte henvendelser
Figur 3 er en generisk skisse som viser plassering av modaliteter i ett større sykehus, med behov for nærhet til laboratorium for de pasienter som kommer til planlagte undersøkelser, og som erfaringsmessig utgjør det største volumet i antall henvendelser.
Når det gjelder akuttmottak velger mange sykehus direkte adkomst via en dør fra akuttrom til CT.
Generell røntgen som skal være tilgjengelig i traumerom, bør være en takhengt løsning. Dersom det benyttes et mobilt røntgenapparat, må det være egnet oppstillingsplass for slikt utstyr i akuttmottaket.

Lite akuttsykehus, akutte og planlagte henvendelser
I figur 4 vises en skisse som angir plassering av modaliteter i et sentralisert sykehus. Alle modaliteter er innenfor samme geografiske område. Plasseringen er sett i forhold til øyeblikkelig hjelp og de modaliteter som erfaringsmessig har størst volum av pasientundersøkelser.
For akuttmottak velger mange sykehus direkte adkomst via en dør fra akuttrom til CT.
Generell røntgen som skal være tilgjengelig i traumerom, bør være en takhengt løsning. Dersom det benyttes et mobilt røntgenapparat, må det være egnet oppstillingsplass for slikt utstyr i akuttmottaket.
