HMS
Bildediagnostikk er en utstyrsintensiv virksomhet. Dette gir noen utfordringer både for personell og pasienter.
For personell kan betjening av utstyret, høyt aktivitetsnivå og håndtering av pasienter være en HMS-utfordring. Det er viktig at man har fokus på arbeidsmiljø både i forhold til lys, støy, men også repeterende bevegelser som kan gi belastningsskader. Impact of Imaging Room Environment: Staff Job Stress and Satisfaction, Patient Satisfaction, and Willingness to Recommend. . HERD: Health Enviroments Researc & Design Journal. Hentet 2020 fra journals.sagepub.comhttps://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/193758671200500206.
Smittevern
I planlegging av arealer for å redusere smitterisiko er det viktig å vurdere logistikk innenfor området og selve rommet. Med logistikk menes pasientflyt, ansatte flyt og forsyning.
Veiledere innenfor smittevern som må inn i planleggingen, er Smittevernloven, Smittevernveileder og Håndhygieneveileder fra Folkehelseinstituttet (FHI) i tillegg til Isoleringsveileder og andre relevante veiledere publisert av FHI (www.fhi.no).
Sykehusbygg HF har utarbeidet et planleggingsverktøy som hjelp i forhold til smittevern; Byggveileder for smittevern som er utarbeidet i samarbeid med representanter fra smittevern fra alle regioner. Denne foreligger som et dokument på Sykehusbygg HF sin hjemmeside.
Adferdsregulerende utforming og innredning kan være med på å regulere atferd hos både pasienter, pårørende og personalet, slik at risiko for spredning av infeksjon reduseres. Trafikk kan reguleres ved adgangskontroll. Trafikklinjer for rent og urent bør i minst mulig grad krysse hverandre. Ved plassering av rom må det vurderes mulighet for å skille rent og urent.
Sykehusets prosedyrer for smittevern for bildediagnostikk skal også legges til grunn i planlegging av disse områdene.
Smittevask av utstyr utføres i henhold til leverandørenes prosedyrer.
Sikkerhetsaspektet
Sikkerhet for personell og pasienter i forhold til bildediagnostikk handler mye om strålevern, noe det må tas hensyn til bygningsmessig. I tillegg må sikring av bygg, personell og pasienter vurderes på lik linje som for andre fagområder.
Sikkerhetsbegrepet kan deles inn i
- Sikkerhet = Sikkerhet for at personer ikke kommer til skade mens de mottar spesialisthelsetjeneste.
- Sikring = Sikkerhet for at personer ikke rømmer, personer trenger seg inn for å utsette innlagte for fare eller bryter personvern/integritet
Ytre vold og trusler
Fysisk sikring, terror, vold og trusler internt og eksternt er et aktuelt tema i alle sykehus. Vold og trusler er den vanligste årsaken til registrerte skader på norske sykehus, og akuttmottak og legevakter er spesielt utsatt.
Det er utarbeidet veileder for sikring av sykehusbygg i regi av HOD (2020). Veilederen inneholder råd om mulige risikoreduserende tiltak som:
Funksjonelle avgrensninger
- Visuell oversikt over avdelingen reduserer trusselnivå, får raskere hjelp
- Når det gjelder spesielle krav til sikkerhet for MR. Se kapitlene Bildediagnostisk utstyr knyttet til radiologi/ MR og MR sikkerhetssone.
Organisatoriske avgrensninger
- Bemanning
- Adgangskontroll
- Voldsalarm
- Innbruddsalarm
- Kameraovervåking av området
- Opplæring av personalet, trene på håndtering av situasjoner
Det er viktig å kontinuerlig vurdere behovet for forebyggende tiltak som kan øke sikkerheten og redusere alvorlige konsekvenser av trusler og vold for ansatte og pasienter.
Pasientsikkerhet
Definisjon på pasientsikkerhet: Vern mot unødig skade som følge av helsetjenestens ytelser eller mangel på ytelser.
Nasjonalt er det igangsatt et pasientsikkerhetsprogram (2014-2018) med målsetting at det skal redusere pasientskader ved hjelp av målrettede tiltak i hele helsetjenesten. Programmet er et oppdrag fra Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD), og har tre hovedmål:
- Redusere pasientskader
- Bygge varige strukturer for pasientsikkerhet
- Forbedre pasientsikkerhetskulturen i helsetjenesten