Mobile røntgenapparat

Bruksområde
Utstyret benyttes til bildeopptak. Bildediagnostikk har behov for slikt utstyr knyttet til sin virksomhet, i egen enhet. I tilfeller der det er konstatert smitte, eller mistanke om smitte er slikt utstyr hyppig benyttet. Det er enkelt å flytte på og enkelt å holde rent.
Der det er tilgang på mobil CT er det krav på lik linje med andre typer mobilt utstyr. I bilde 1 vises et eksempel på et mobilt røntgenapparat.

Krav til bygg
Bilder skal arkiveres i PACS og utstyret trenger tilknytning til sykehusets lukkede nettverk, samt strøm. Det kan være hensiktsmessig å ha tilgang på mobilt utstyr i andre avdelinger (akuttmottak, intensiv, operasjonsstuer, o.l.). Det må programmeres med oppstillingsplass med strøm- og datauttak. Alle typer mobile enheter skal ha tilgang på trådløst nettverk.

Når det gjelder skjermingsforhold er det sitert fra Veileder om medisinsk bruk av røntgen- og MR-apparatur, Veileder 5, Statens strålevern, revidert januar 2018:

For mobile røntgenapparater er det viktig med en jevnlig gjennomgang av skjermingsforholdene på de ulike rommene apparatet brukes, og vurdere eventuelle endringer i bruksfrekvens og type prosedyrer opp mot eksisterende romskjerming. Vurderinger rundt skjerming av mobile røntgenapparater må være dokumenterbart.

Veileder om medisinsk bruk av røntgen- og MR-apparatur, Veileder 5, Statens strålevern, revidert januar 2018

Sluser inn til isolat må være så store at det er mulig å transportere et mobilt røntgenapparat gjennom dem.

Bilde 1. Eksempel på oppstilling av mobilt røntgenapparat ved Sykehuset Østfold, Kalnes. (Foto: Sykehusbygg HF)

C-bue/G-bue

Bruksområde
C- og G- buer er mobile modaliteter som benyttes under operasjoner og behandling på operasjonsstuer og i poliklinikker, og som betjenes av personell tilknyttet disse områdene. Både C- og G-bue består av 2 enheter, selve buen med røntgenrør og detektor og monitor/ styreenhet for visning av bilder. Det er må være plass til å manøvrere modaliteten og styreenhet rundt operasjonsbord/ undersøkelsesbenk.

Krav til bygg

I operasjonsstuer eller poliklinikker der utstyret er plassert skal det være oppstillingsplass for modalitetene innenfor området. Anbefalt areal avsatt til oppstilling skal være minimum 1,5 * 3 m.

Som vist i bilde 2 strekker røntgenrøret seg godt ut. I tillegg er det en vogn med skjermer ved siden av. I trange og smale utstyrslager er det ofte ikke rom for dette utstyret. Det er derfor behov for avsatt parkeringsplass på et operasjonsområde eller en poliklinikk.

Bilde 2. Eksempel på en C-bue. (Kilde: Siemens).