Traumerom (akuttrom)

Funksjon: Mottak av kritisk syke og skadde, diagnostikk og livreddende behandling, ev. vil akuttoperasjon utføres her. Rommet benyttes oftest når det er utløst et mottaksteam, eks. traume (kirurgisk team), medisinsk team (hjertestans), barneteam etc. Antall personer i samtidighet vil være én faktor som utløser arealkrav til rommet.

Flere sykehus skiller mellom traume (kirurgisk skade) og akuttrom (medisinsk sykdom). Av hensyn til fleksibel bruk av rom anbefales det lik størrelse på rommene. Mindre sykehus opererer med ett traumerom med plass til en eller to pasienter, hvor alle alvorlig syke og skadde pasienter mottas.

Rommet benyttes også ofte til intern undervisning og trening på mottak av pasient, prosedyrer og samhandling i team.

Et utviklingstrekk er mulighet for mottak av traumer i en hybrid operasjonsstue, dvs. en traumestue med operasjonsstuestandard og med installasjon av f.eks. CT eller angiografi i rommet. På denne måten slipper pasienten og forflyttes for diagnostikk og behandling, som eksempel ved behov for åpen kirurgi. Det er tidsbesparende og kan være ressursbesparende. Ulempen kan være at rommet blir lite brukt.

Nærhet:
Nærhetsbehovet defineres av grad av hast og antall pasienter, samt plassering av bildediagnostikk, spesielt CT. Traumerom bør ligge nær akuttinngang og i umiddelbar nærhet til bildediagnostikk (CT). Området bør skjermes for innsyn for andre pasienter og pårørende, og en bør unngå gjennomgangstrafikk. Noen mindre sykehus med få akuttpasienter velger å legge traumemottak i intensiv eller lenger inn i akuttområdet, nær bildediagnostikk (Kirkenes, Nye Narvik sykehus)

Det anbefales avstand til personalets pauserom som skal være personalets frisone. Det bør være rom til pårørende i nærheten.

Utforming av arealet:
De fleste større sykehus planlegger dette arealet som et større, åpent areal med plass til flere pasienter i samtidighet. Noen planlegger med skillevegger som kan åpnes ved behov, andre velger å ha det helt åpent. Begrunnelsen er at helsepersonell kan behandle flere pasienter i samtidighet gjennom nærhet til faglig bistand og ekstra hender ved behov.

Arealet skal være stort nok til at flere helsepersonell kan utføre livreddende diagnostikk og behandling i samtidighet. Samtidig kan det ikke være så stort at utstyr og forbruksmateriell i skap er langt unna. Arealet må detaljplanlegges med gjennomtenkt plassering av alt i rommet, inkludert hvor helsepersonell skal stå og utføre sitt arbeid. Denne bør omfatte alle involverte fagpersonell, som anestesilege og -sykepleier, kirurg, radiograf og radiolog, personell fra akuttmottaket m. flere.

Mange planlegger med takhengt røntgen, dette gjelder også mindre sykehus.

De fleste akuttmottak har store visningsskjermer for å sikre rask informasjonsflyt på mange områder, eks. pasientens vitale parametere, røntgenbilder, video og data fra skadested, prehospitale tjenester live etc. Skjermene krever plass og hensiktsmessig plassering.