Universell utforming og tilgjengelighet

Likestillings- og diskrimineringsloven er grunnlaget for universell utforming. Universell utforming betyr utforming eller tilrettelegging av hovedløsningen i de fysiske forholdene, inkludert informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT), slik at virksomhetens alminnelige funksjoner kan benyttes av flest mulig, uavhengig av funksjonsnedsettelse.

Tilgjengelighet skal ivaretas i helseinstitusjonene. Andelen med redusert funksjonsevne av ulik art er større for gruppen pasienter i sykehus enn i en normalbefolkning i samfunnet. Arbeidstilsynet stiller følgende krav til helseinstitusjonene:

Tilgjengeligheten i helseinstitusjoner skal være enklest mulig for både ansatte og beboere i alle deler av bygningene. Dette betyr at bygningene må være tilgjengelig for rullestolbrukere, og være utformet slik at alle – uansett funksjonsevne – i størst mulig grad kan bevege seg fritt uten hjelp fra pleiepersonalet.

—Arbeidstilsynet, «Arbeidsmiljø i helseinstitusjoner»,

Tilgjengeligheten i sengeområdene må derfor ivaretas på ulike måter, eksempelvis ved tilstrekkelig størrelse og hensiktsmessig form på sengerom og fellesarealer for pasienter. Spesielt må bad tilrettelegges slik at flest mulig av pasientene kan være selvhjulpne på badet, mens andre bad tilrettelegges for pasienter som trenger bistand av flere personell i samtidighet.

Hva synes du om Kunnskapsbanken?

Vi har bare akkurat kommet i gang, men er veldig interessert i å høre hva du synes så langt 🙂

Hvis du vil hjelpe oss med evt. oppfølgingsspørsmål vi har så må du gjerne fylle navn og e-post også.