Sengeområde, løsningskonsept (2018)

Finnmarkssykehuset HF - Kirkenes

1A.9 Normalsengeområde

Nye Kirkenes sykehus ble tatt i bruk i 2018. Nye Kirkenes hentet også inspirasjon fra Ringerike sykehus, med krysset. I dette prosjektet synes det som om det ikke har vært så mye fokus på hva som skjedde i krysset, og krysset har derfor ingen funksjoner for sengeområdet, det er kun trapper, sjakt o.l. Dette medførte at avstanden til sengeområdene økte i stedet for at krysset bandt dem sammen.

Sykehuset har ensengsrom med mellomliggende bad.

Sengetun består av 8 senger (medisin og kirurgi/ortopedi). Opprinnelig var det planlagt med 4 tun (32 senger) + et tun for Pasienthotell. Dagens bruk er 5 sengetun, da pasienthotell-tunet ble tatt i bruk som vanlig sengetun ved innflytting. I tillegg kommer senger for Føde/gyn. pasienter og 9 senger for fysikalsk medisin og rehabilitering, kun 6 benyttes. Sengetunet som var planlagt som pasienthotell, ble umiddelbart tatt i bruk som sengetun for kirurgen. Avstanden mellom tunene for kirurgen er såpass stor at de benytter telefon for å kommunisere.

Sengerom på sengetun brukes på tvers av fagområder ved behov. Ansatte var lite fornøyd med løsningen, da det innebar lengre gangavstand for å tilse «sine» pasienter.

Felles støtterom er til dels lagt mellom 2 sengetun, dels i egen fløy.

Det er ett felles medisinrom som skal betjene alle sengeområder. Som følge av lang avstand er det etablert medisinskap på føden.

Prinsippskisse utforming av sengeområde med plassering av 4 sengetun og støtterom for medisin og kirurgi/ortopedi, Kirkenes sykehusKilde: Bearbeidet av Sykehusbygg HF

Figur 4.9 Prinsippskisse utforming av sengeområde med plassering av 4 sengetun og støtterom for medisin og kirurgi/ortopedi, Kirkenes sykehus. Bearbeidet av Sykehusbygg HF.

Evaluering

2021-12-17

I evalueringen ble det sagt at vinkelen medfører samarbeidsproblemer, tilsvarende som for Kalnes og St. Olav.
 «Utformingen legger ikke til rette for visuell kontakt mellom arbeidsstasjonene i sengetun 1 - 5 (medisin og kirurgi)».

Se fullstendig evaluering (PDF)