Kjøkkenfunksjoner St. Olavs hospital (2011)

St. Olavs Hospital HF - Øya

4.10 SentralkjøkkenSR.071.02 Kjøkken, produksjonSR.071.05 Kjøkken

St. Olavs Hospital HF har en forsyningsstruktur for mat som er en variant mellom sykehusbasert og helseforetaksbasert forsyningsstruktur. Sentralkjøkkenet på lokasjon Øya leverer mat til avdelinger på Øya og øvrige avdelinger i Trondheimsområdet. Orkdal sykehus produserer mat til pasienter ved Orkdal sykehus, og Røros sykehus produserer mat til Røros sykehus og Røros sykehjem.

Sentralkjøkkenet på Øya produserer varmmat med serveringsformen kok-kjøl-flerporsjon. Varmmaten produseres, pakkes og kjøles ned i flerporsjon,

St. Olavs hospital på Øya består av flere senter. I tillegg til sentralkjøkkenet, så er det et senterkjøkken for hvert klinisk senter. Varmmaten som produseres i sentralkjøkkenet leveres i hovedsak som kok-kjøl flerporsjon til de enkelte senterkjøkken. Senterkjøkken varmer opp maten og gjør siste tilberedning før transport til avdelingskjøkken. Maten holdes varm frem til servering.

Senterkjøkkenene på Øya fungerer også som kantinekjøkken og er plassert i direkte tilknytning til kantinen i hvert klinisk senter.

Sentralkjøkkenet ved St. Olavs Hospital produserer ca. 1000 porsjoner lunsj og middag hver dag.

Sentralkjøkkenet har eget varemottak, da sentralkjøkkenet er plassert slik i bygningsmassen at felles vare- og distribusjonssentral ikke kan benyttes på en effektiv måte.

Sentralkjøkken

Sentralkjøkkenet med tilhørende arealer ved St. Olavs Hospital er prosjektert til ca. 880 m2. Nedenfor vises det en skisse basert på plantegning som viser flyt i sentralkjøkkenet.

Skisse av sentralkjøkkenet ved St. Olavs hospital lokasjon Øya som viser ulike soner i sentralkjøkkenet, basert på plantegning.Kilde: Per Knudsen Arkitekter, bearbeidet av Sykehusbygg HF

Romprogram sentralkjøkken St. Olavs hospital (Øya):

Romfnr.Romnavn og rombetegnelseProgrammert arealProsjektert arealKommentar
Varemottak:
AH09.107Trafikkareal, Mottak3333,3
Lager:
AH09.108Lager, Kjøl77,2Grønt
AH09.109Lager, Kjøl910,3Kjøtt
AH09.110Lager, Varer78,3Emballasje
AH09.111Lager, Kjøl77,7Fisk
AH09.112Lager, Kjøl65,7Råvarer
AH09.113Lager, Frys2521,9
AH09.114Lager, Kjøl77,2Frukt
AH09.115Lager, Varer1315,8Tørrvarer
AH09.116Lager, Kjøl55,2Tining
AH09.118Lager, Kjøl2522,1Meieri
AH09.133Lager, Kjøl77,1Råvarer/diett
Tilberedning og produksjon:
AH09.125Kjøkken, Grovkjøkken1616,6
AH09.130Kjøkken, Produksjonskjøkken235232,1
AH09.123Lager, Kjøl22,7Hurtigkjøl
AH09.124Lager, Kjøl21,5Hurtigkjøl
AH09.131Lager, Kjøl21,7Hurtigkjøl
AH09.132Lager, Kjøl21,6Hurtigkjøl
AH09.126Lager, Kjøl2019,7Mellomkjøl
AH09.134Lager, Kjøl6463,6Pakkerom
Ferdigvarelager:
AH09.135Lager, Kjøl6028,3Ferdig produkt
AH09.136Lager, Oppstilling7876,8Kjølegarasje vognoppstilling
AH09.152Korridor, Omlasting70,5Korridorareal som kunne inngått som funksjonsareal/nettoareal ettersom det er omlastingsaktivitet
Oppvask:
AH09.121Rengjøring, Vognvask4040,8
AH09.117Lager, Varer88,4Lager, såpe
AH09.122Rengjøring, Oppvask3438,3
Støtterom:
AH09.119Sanitær, WC51,7
AH09.120Sanitær, WC21,6
AH09.127Arbeidsplass, Kontor912,8
AH09.128Personalservice, Pause2424,1
AH09.129Arbeidsplass, Kontor910,6
AH09.137Personalservice, Garderobe1011,5
AH09.138Sanitær, WC21,7
AH09.139Sanitær, Dusj21,5
AH09.140Sanitær, Dusj21,6
AH09.141Personalservice, Garderobe1715
AH09.142Sanitær, Dusj22,1
AH09.143Sanitær, WC22,3
AH09.144Sanitær, Dusj21,8
AH09.145Sanitær, WC55,4
Sum Areal sentralkjøkken878,1

Senterkjøkken (Akutten og Hjerte-lunge-senteret)

Senterkjøkkenet ved Akutten og Hjerte-lunge-senteret er et av flere senterkjøkken ved St. Olavs Hospital, Øya. Nedenfor skissen vises romprogram for senterkjøkken og kantine.

Senterkjøkkenene i de ulike sentrene har samme driftsmodell, men arealene er løst noe ulikt.

Skisse av senterkjøkkenet ved Akutten og Hjerte-lunge-senteret ved St. Olavs hospital, Øya. Skissen viser ulike soner i senterkjøkkenet og er basert på plantegningKilde: Ratio Arkitekter, bearbeidet av Sykehusbygg HF

Romprogram senterkjøkken, Akutten og Hjerte-lunge-senteret, St. Olavs Hospital (Øya):

RomfnrRomnavn og rombetegnelseProgrammert arealProsjektert arealKommentar
AGV-stasjon:
AH09.073Trafikkareal, AGV10,26
Lager:
AH09.034Lager, Kjøl99,2
AH09.036Lager, Varer108,9
Kjøkken:
AH09.027Kjøkken, varmt kjøkken104104,1
Oppvask:
AH09.028Rengjøring, Oppvask1516,6
Støtterom:
AH09.040Sanitær, WC22,6
AH09.045Sanitær, WC22,1
AH09.046Sanitær, WC22,1Sambruk med garderober for sentralkjøkkenet siden det ligger i samme senter. Øvrige senter har egne garderober i etasjen under senterkjøkken.
Garderobe
Sum areal senterkjøkken151,6

Romprogram kantine, Akutten og Hjerte-lunge-senteret, St. Olavs Hospital (Øya):

RomfnrRomnavn og rombetegnelseProgrammert arealProsjektert arealKommentar
AH09.042Personalservice, Kantine244224,7Kantineservering og spiseområde. Kantineservering inngår arealet og utgjør ca. 40 m2. Som en del av kantineserveringsarealet er det en arbeidsplass for kontorarbeid (ikke eget rom).
AH09.052Møterom, Møte4043Møterom i tilknytning til kantinens spiseareal. også kan benyttes til spiserom
Sum areal kantine267,7

Avdelingskjøkken

Avdelingskjøkken og oppholdsrom i Akutten og Hjerte-lunge-senteret er prosjektert som et areal på til sammen 40,2 m2, hvorav avdelingskjøkkenet utgjør ca. 15 m2. Se utsnitt av plantegning nedenfor (mindre modifikasjoner på utstyr er utført i ettertid).

Utsnitt av plantegning som viser et avdelingskjøkken i Akutten og Hjerte-lunge-senteret ved St. Olavs hospital, Øya. Kilde: Kilde: Ratio Arkitekter