Utforming og størrelse av sengetun

Sengetunet som konsept hadde som målsetting å:

  • Øke muligheten for overvåking av pasienter som overvåkingsbehov
  • Øke direkte pasientrelatert arbeid for pleiepersonell ved å redusere gangavstander
  • Redusere risiko for uønskede hendelser
  • Øke trygghet for pasienter med nærhet til pleiepersonell
  • Redusere barrierer mellom pasienter og personalet
  • Øke fleksibilitet i utnyttelse av sengekapasitet

Sengetun er en gruppe av sengerom i et sengeområde og består ofte av sengerom, bad (WC/dusj), arbeidsbase for personalet og nærlager. To eller flere sengetun kan dele på støtterom som kjøkken, spise- og oppholdsrom for pasienter, medisinrom, desinfeksjonsrom, avfallsrom, lager, pauserom, tverrfaglige arbeidsplasser, samtale- og undersøkelses-/behandlingsrom. Hvilke rom som ligger mellom sengetunene i de utvalgte sykehus er varierende, men hovedprinsippet for sengetunet er ivaretatt ved at alle sengetun i de utvalgte sykehus i drøftingen har arbeidsstasjoner med nærlager og noen av overnevnte støtterom.

For å illustrere utforming av sengetun er det valgt ut løsninger fra tre sykehus:

Tunene i de utvalgte sykehusene har fellestrekk, men flere detaljer er ulike. I figuren nedenfor er det skisse av tun fra de ulike sykehusene.

Utforming av sengetun, 4 studierKilde: Sykehusbygg HF 2020

Det er 8 sengerom på hvert tun, unntatt Kalnes hvor det er 9 sengerom på et tun. På St. Olavs hospital fase 1 og 2 og Vesterålen er arbeidsstasjonene plassert ut i korridor med arbeidsrom/grupperom på motsatt side av korridor. På Kalnes er arbeidsstasjon med indre sone plassert bak den ytre og på linje med sengerommene. Plassering og antall bad på de ulike tunene er forskjellig. I Vesterålen og på Kalnes er det bad knyttet til hvert sengerom, men på St. Olavs hospital deler 2 pasienter ett bad unntatt det store senge-rommet.