Sengeområde i St. Olavs hospital I Trondheim, St. Olavs hospital HF (2009)

St. Olavs Hospital HF - Øya

1A.9 Normalsengeområde

St. Olavs hospital i Trondheim ble ferdigstilt i tre faser fra 2005 til 2013. Alle kliniske bygg har sengeområder med sengetun. Byggene har forskjellig fotavtrykk og derved utforming av sengeområder.Alle bygg har en-korridor løsning og ensengsrom.

I byggefase 1 med Nevrosenteret og Kvinne-Barn senteret er det 3 tun på rad, mens i byggefase 2 finner man forskjellige varianter i alle tre bygg: 2+1 i AHL. 3+2 i Gastrosenteret og 2+2 i Bevegelsessenteret.

Plassering av sengetun i St. olavs hospital, alle byggKilde: Rapport Sintef fra 2012: Sengetun, et brukbart konsept?

Byggefase 1 er representert med eksempel fra Nevrosenteret (2006). Det er 3 sengetun på rad med 8 sengerom per tun. Alle sengerom er ensengsrom.

Byggefase 2 er representert ved Akutten og Hjerte-lungesenteret (AHL). Et sengeområde består av 2+1 sengetun med 8 ensengsrom per tun = 24 senger per sengeområde. Alle sengerom er ensengsrom.

I byggefase 1 har sengerom, stort, direkte tilgang til bad, mens de fleste standard sengerom har tilgang til bad fra korridor, og deler bad. Spise-/oppholdsrommet ligger mellom tun 1 og 2+3. Sengeområdet deler på 2 medisinrom og 1 desinfeksjonsrom. Hvert tun har nærlager (8 skap), andre lager ligger i ytterkant av sengeområdet.

Prinsippskisse utforming av sengeområde med plassering av sengetun og støtterom Nevrosenteret, byggefase 1, St. Olavs hospitalKilde: Bearbeidet av Sykehusbygg HF

I byggefase 2 har sengerom, stort, direkte tilgang til eget bad, mens alle andre sengerom deler på bad to og to rom. Det er ett stort bad per etasje med tilgang fra korridor.

Prinsippskisse utforming av sengeområde i AHL med plassering av sengetun og støtterom, byggefase 2 St. Olavs hospitalKilde: Bearbeidet av Sykehusbygg HF

Støtterom ligger mellom tun 1 og 2+3, noen er felles for hele sengeområde og plassert i ytterkant av sengeområdet. Tre tun deler på 1 medisinrom, sparkesykler er kjøpt inn. Det er 1 felles desinfeksjonsrom i vinkelen, og ett mindre ved tun3.

Spesielt i AHL er det gjennomgangstrafikk i tun som ligger alene. Dette oppleves som et problem da en generell mangel på arbeidsplasser gjør at mye kommunikasjon skjer i arbeidsstasjon, og taushetsplikten brytes. Det er heller ikke gode forhold for å jobbe konsentrert uten forstyrrelser.