Eksempler på utforming av intensivrom, sykehus i drift

  • Eksemplene under er hentet fra sykehus i drift og sykehus under planlegging og bygging. Det er overveiende andel ensengsrom for intensiv i nye byggeprosjekter. Flere har valgt en «hybrid» løsning med lokalisering av to intensivrom sammen og med skyvedør mellom. Det er variasjon i hvor arbeidsplass for ansatte i intensivrommet er lokalisert og stor variasjon i glass- og skjermingsløsninger. Detaljene har stor betydning for god drift og utnyttelse av personalet.

Intensivrom (2014)

Nordlandssykehuset HF - Stokmarknes i Vesterålen

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Evaluert 2018-06-29

Intensivrom ved St. Olav (2009)

St. Olavs Hospital HF - Øya

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Sengerom, intensiv (2015)

Sykehuset Østfold HF - Kalnes

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Evaluert 2020-03-26

Intensivenhet Bygg Haugesund 2020, byggetrinn 1, Helse Fonna (2021)

Helse Fonna HF - Haugesund sjukehus

1A.6 Intensiv1A.12 Intermediær

Intensiv (2020)

Nordlandssykehuset HF - Bodø

1A.6 Intensiv

Evaluert 2023-11-23

Intensivrom (2017)

Universitetssykehuset Nord-Norge HF - Tromsø

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Evaluert 2022-02-08

Sengerom, intensiv (2018)

Finnmarkssykehuset HF - Kirkenes

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Evaluert 2021-12-17

Sengerom, intensiv (2015)

Sykehuset Østfold HF - Kalnes

1A.6 IntensivSR.134.06 Sengerom, intensiv

Intensivrom Kalnes. Bilde til høyre viser dør mellom intensivrom med frostet glassfelt

Tegningen over viser 2 intensivrom med skyvedør mot korridor og mellom de to intensivrommene. Pasientrommene er 24 m2 og sykepleierne opplever det som en god størrelse. Arbeidsplassen har lik plassering mot korridor. Intensjonen var at det skulle være visuell kontakt mellom intensivrommene, for å ha oversikt over pasient og samarbeid med kollega. Veggen ved siden av arbeidsplassen har et vindu mot naborom som er frostet og skyvedøren har frostet glass i dør.

Siktlinjer og kollegakontakt, Sykehuset Østfold, KalnesKilde: Sykehusbygg HF

Figuren viser at pasientene kan se hverandre og sykepleieren kan observere pasienten fra sin arbeidsplass på sengerommet, men ikke til naborommet. Det er mindre tilrettelagt for direkte kollegakontakt mellom de to arbeidsplassene, sammenlignet med hovedintensiv ved St Olavs hospital.

Skyvedøren mellom de to intensivrommene er plassert midt på veggen og har en døråpning på 100 cm. De ansatte opplever at den er for smal. Skyvedøren er plassert slik at pasienter og pårørende i rommet ved siden av kan se inn til hverandre. Glass i skyvedør mellom intensivrommene, vindu ved arbeidsplassen, og dør og vindu mot korridor har blitt frostet i ettertid for å skjerme pasient og pårørende for uønsket innsyn. Dette har medført at rommene oppleves som ensengsrom, personalet føler seg isolerte, og driften er ressurskrevende. Døråpning mot korridor er 131 cm og for smal til en bariatriseng, som er 140 cm bred.

Intensivenheten Kalnes, korridor med dør og vindu inn til intensivromKilde: Sykehusbygg HF

Intensivenheten på Kalnes har ett tresengsrom, og intensivsykepleierne foretrekker å jobbe i dette rommet fordi det har bedre oversikt enn i de lukkede ensengsrommene, og flersengsrom oppleves tryggere. Tresengsrommet gir nærhet mellom sykepleierne og det er enklere med kompetanseoverføring og opplæring. Sykepleierne i NLSH Bodø har tilsvarende erfaringer med tosengsrom for intensivpasienter og flersengsrom for overvåking.

Erfaringene med flersengsrom er uro og overholdelse av taushetspliken. I tillegg kan støy kan «trigge» delir, og det er også en ulempe når pasienten skal ekstuberes (avd. sjef Intensiv Kalnes sykehus 2023).