Bakgrunn

På ulike måter søker Sykehusbygg HF å oppfylle kravet til kunnskapsutvikling og kunnskapsdeling, standardisering og erfaringsoverføring. Kunnskapsgrunnlag og litteraturoppsummeringer for funksjonsområder i sykehus blir utviklet for å skape et felles grunnlag som er systematisert og enkelt tilgjengelig for små og store byggeprosjekt. Dokumentet er utarbeidet av Sykehusbygg HF med grunnlag i publisert forskning, evaluerte prosjekter og prosjekter under planlegging.

Kunnskapsgrunnlaget er ment å gi en beskrivelse av framtidig behov knyttet til aktivitet, pasientflyt, effektiv drift, forskning, fagutvikling og samhandling med tjenester i og utenfor spesialisthelsetjenesten. Dokumentet skal også svare ut hvilke temaer som må drøftes og besluttes på ulike steg i planprosessen: Hvilke bygningsmessige alternativer finnes for intensiv/overvåking, og hvilke fysiske løsninger understøtter virksomheten best på kort og lang sikt?

Hensikt

Dokumentet er et verktøy som skal bidra til kunnskapsbasert planlegging. Det skal sammenstille forskningsbasert og erfaringsbasert kunnskap, presentere ulike konsepter og anbefale løsninger der det er hensiktsmessig. Det skal være et verktøy for de som deltar i planlegging av områder for intensiv og overvåking med ansvar for nybygg, påbygg eller ombygging av eksisterende bygg.

Det er en ambisjon at kunnskapsgrunnlaget skal bidra til gode prosesser, høy kvalitet og redusert tidsbruk til planlegging av sykehus.

Kunnskapsgrunnlaget skal evalueres og oppdateres når endring i lov og forskrift tilsier det, etter innspill fra pågående prosjekter eller ved evaluering av nye byggeprosjekter, resultater fra ny forskning og innovasjon, samt ved større faglige og teknologiske endringer som påvirker funksjonsområdet/bygget.

Målgrupper

Kunnskapsgrunnlaget er rettet til personer som er involvert i planlegging av sengeområder i nye prosjekt, ombygging eller påbygg:

  • Prosjektorganisasjon med prosjektledere og sykehusplanleggere
  • Arkitekter, tekniske rådgivere og andre som deltar i planlegging og prosjektering
  • Medarbeidere og ledere i HF/ RHF som deltar i medvirkningsprosess
  • Brukerorganisasjoner (pasient og pårørende) som deltar i medvirkningsprosess
  • Ansatte, tillitsvalgte og vernetjeneste som deltar i medvirkningsprosess

Avgrensing

Dette dokumentet omhandler intensiv- overvåkingsområde for voksne i et somatisk sykehus. Barn i intensivenheter blir kort beskrevet. I dette dokumentet defineres intensiv/overvåking som en funksjonell enhet ved somatiske sykehus som behandler akutt kritisk syke pasienter i ett eller flere døgn.

Funksjonsområder som observasjonsenhet, korttidspost, postoperativ overvåking og nyfødt intensiv vil bli omtalt der det er avhengigheter mellom denne funksjonen og et område for intensiv/overvåking. Funksjonsområder som nyfødt intensiv, bildediagnostikk og akuttmottak er beskrevet i egne kunnskapsgrunnlag

En liste over begreper som benyttes i planlegging av sykehus ligger som vedlegg til dette dokumentet.