Utviklingstrender - helsefremmende bygg

Moderne kreftbehandling oppnår stadig bedre resultater, i form av at pasientene lever lengre eller helbredes. På konferansen Cancer Care by Design i Liverpool, 2023 var overskriften: «The art and science of hope» og et gjennomgående tema var helsefremmende og helende arkitektur. Her var det fokus på at byggene bør være med å på å formidle budskapet om «håp» gjennom utforming, utsmykning og kunst ifølge internasjonale trender.

Konferanse i Liverpool, England om helsefremmende bygg, 2023

Boken «Constructing Health», 2023 Tye Farrow, beskriver at det ikke finnes nøytrale rom. Bygg og rom påvirker hvordan vi opplever verden og har innvirkning på vår helse.

Helsefremmende design kan handle om at byggene oppleves som innbydende, imøtekommende, beskyttende, varme, rolige og organiske, for både pasienter og ansatte. Det bør være soner for å kunne føle seg skjermet og trygg, ifølge Tye Farrow. I sykehus generelt bør det arbeides for helsefremmende design i alle rom hvor pasientene oppholder seg.

Valg av materialer må gjøres med tanke på både funksjonalitet, estetikk og pasientenes behov. Bruk av naturlige materialer som tre, stein og naturlig fiber bidrar til en beroligende og varm atmosfære som kan skape en følelse av nærhet til naturen. Sterke eller intense farger kan bidra til stress og også framkalle fysiske reaksjoner som for eksempel kvalme mens beroligende farger i belysning og interiørdesign bidrar på å skape en avslappende atmosfære.

Sykehus bør være innbydende og inkluderende, og legge til rette for trivsel og helse. Maze og stråleterapirom med bruk av lysinstallasjon, Gelsenkirchen, Tyskland.Kilde: Sektor3architekten

I stråleterapibygget kan behovet for stråleskjerming gi begrensninger med tilgang på dagslys og utsyn. Utformingen og interiøret bør kompensere for dette.

Eksempler på hvordan belysning kan brukes til å utforme et helsefremmende miljø:

  • Fargejusterbar belysning kan endre fargetemperatur i rommene. - Kaldere farger om morgenen og varmere farger om kvelden kan hjelpe med å stimulere eller berolige pasientene avhengig av tidspunktet på dagen.
  • Bruk av indirekte belysning, for eksempel lysinstallasjoner på vegger eller tak, kan skape en mykere og mer behagelig atmosfære enn direkte lyskilder.
  • Behandlingen i strålebunkeren hvor pasienten kortvarig må være alene i rommet kan gi en følelse av isolasjon. Tilgang til dagslys eller lysinstallasjoner som simulerer utsyn kan gi pasienten en opplevelse av tilknytning til omverdenen.
  • Områder med dempet belysning og avslappende atmosfære hvor pasienter kan hvile og roe seg før eller etter behandlinger kan bidra til at bygget oppleves som varmt og ivaretakende.